dijous, 4 de desembre del 2008

MANIPULACIÓ O PARTICIPACIÓ


Aquest dimarts 2 de desembre, s’han aplegat unes 150 persones a la Jornada titulada: “La valorització al sector del ciment” al Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat. Una gran part dels assistents han estat treballadors de la cimentera d’aquesta població.
Aquesta Jornada va ser organitzada per l’Ajuntament de la localitat, juntament amb la Generalitat de Catalunya, amb la participació de diversos representants de l’Administració i la cimentera Cemex de Sant Feliu.
La Plataforma Aire Net va ser exclosa de la participació en la Jornada. Si bé l’Ajuntament li va proposar de portar un ponent – l’únic que es posicionaria en contra de la incineració i que, per tant, generaria un veritable debat- no va ser possible trobar un conferenciant amb un marge de temps de tan sols 3 setmanes, que distava molt dels 2 mesos que havien tingut l’Administració i la cimentera per preparar la Jornada.
Tot i els requeriment de la Plataforma per ajornar l’acte i així assegurar un veritable debat, i no una exposició basada en una única opinió unànime, l’Alcaldia es va negar al canvi de data. A la petició de la Plataforma s’hi sumava el fet que se sabia d’antuvi que un dels ponents convocats no podria assistir a l’acte. Aquest era el Director de l’Oficina pel Canvi Climàtic, de la Generalitat de Catalunya, que estava a la ciutat polonesa de Poznan amb motiu de la 14a Conferència de l’ONU sobre Canvi Climàtic.
Aquesta cita, ineludible per a aquest ponent, es coneixia en el moment de preparar el programa per la Jornada, però no va ser un impediment per tirar endavant l’acte. A més a més, també ha faltat, sense substitut, la Subdirectora General de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat. El resultat d’aquesta situació ha estat que tots els interventors a la Jornada eren persones vinculades a la Cimentera, incloent-hi el ponent provinent de la Universitat Rovira i Virgili, amb qui Cemex té signat un conveni de col·laboració.
Per tot plegat, el desenvolupament de la Jornada s’ha vist marcat per una concentració a l’interior del Palau Falguera convocada per la Plataforma Aire Net, amb una participació d’una vuitantena de persones de Sant Feliu, Montcada, Pallejà i Martorell, on la incineració continua essent un problema. Aquest ha estat el mitjà de protesta escollit per la Plataforma contra la manca de participació en el disseny de les Jornades, que han estat predefinides en qüestions de títol, format i data, per l’Administració, sense possible modificació.
Les persones concentrades han entrat a la sala amb les boques tapades amb esparadrap i amb pancartes que al·ludien la manipulació i la manca de naturalesa participativa de l’acte. Un cop finalitzada la primera ponència, els opositors a la incineració han decidit abandonar la sala per evidenciar de forma més visible les seves reivindicacions. La sortida de l’Auditori ha anat acompanyada de crits contra la manipulació i a favor de la participació ciutadana, fet que ha generat la confrontació oral amb alguns treballadors de la cimentera presents. L’enfrontament ha continuat fora de la sala, amb la intervenció també de l’Alcalde, Juan Antonio Vázquez, i la regidora de Salut de l’Ajuntament, Rosa Maria Martí, amb increpacions de diversa mena, tot incloent menyspreus personals dirigits als allà presents. Aquest fet ha generat, entre els assistents defensors d’un debat real i d’un canvi organitzatiu de l’acte, una sensació de manca de sensibilitat política pel que fa a les preocupacions ciutadanes.