dissabte, 7 de febrer del 2009

PROPOSICIÓ NO DE LLEI



Les plataformes antiincineració volen que tots els grups del Congrés se sumin a la proposició d’IU
Proposta per crear una coordinadora que aglutini tots els col·lectius afectats per la crema de residus a les cimenteres
El diputat d’Izquierda Unida (IU), Gaspar Llamazares, presentarà una proposició no de llei al Congrés instant el govern a a exercir un major control sobre la valorització de residus a les cimenteres per evitar que es cremin residus perillosos que puguin afectar el medi ambient i la salut de les persones. La proposició, que consta de quatre punts, es va presentar ahir en el registre de la Cambra baixa després de la reunió que el representant d’IU va mantenir a Madrid amb membres de la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac i dels col·lectius Toledo Aire Limpio i Bierzo Aire Limpio. Aquestes plataformes ciutadanes s’han constituït com a grups de pressió per evitar que a les cimenteres properes a nuclis habitats es puguin fer servir residus perillosos com a combustible.
La proposició insta el govern a tractar la valorització de residus a les fàbriques de ciment en el marc de la Conferència Sectorial de Medi Ambient que es convoca cada tres mesos amb les comunitats autònomes. L’objectiu d’aquesta petició és regular a tot el país de manera unitària l’ús de residus a les cimenteres per garantir que no s’hi puguin cremar els que siguin considerats perillosos. Actualment el govern central té delegades aquestes competències en les comunitats autònomes i, per això, les plataformes ciutadanes volen garantir que s’exerceixi un control directe sobre la qüestió.
En nom de la Plataforma Antiincineració, Josep Bacardit, ha valorat molt satisfactòriament la trobada amb Llamazares, i ha explicat que l’objectiu a partir d’ara és aconseguir que més grups del Congrés s’hi sumin a la proposició no de llei: “De moment el grup del PP és l’únic que també ha mostrat interès per la petició, però farem arribar el document a totes les formacions”.Les diferents plataformes ciutadanes que hi ha arreu d’Espanya contra la incineració i que són prop d’una quarantena podrien unir-se en breu i esdevenir un autèntic grup de pressió. “La plataforma Bierzo Aire Limpio ha proposat la creació d’una coordinadora de plataformes i a principi de juny ens reunirem per tirar endavant aquesta proposta”, ha dit Bacardit. Pilar Abián

1 comentari:

Anònim ha dit...

Alcaldes del Segrià, contra una térmica en Mequinenza
L. VISA - Lleida - 09/02/2009

Los alcaldes de Almatret, Maials y Soses han pedido amparo a la Generalitat ante el proyecto de construcción de una central térmica en la vecina localidad aragonesa de Mequinenza. Esta planta, autorizada por el Gobierno de Aragón a finales de 2008, es rechazada por ecologistas de las dos comunidades autónomas y por varios municipios del sur del Segrià por las supuestas consecuencias negativas que tendrá para el medio ambiente y la población de la zona.
En una reunión celebrada la pasada semana con el delegado de la Generalitat en Lleida, Miquel Pueyo, los alcaldes criticaron la falta de información sobre el proyecto y pidieron que la Generalitat vele por sus intereses. Pueyo se comprometió a realizar los trámites necesarios para que el consejero de Medio Ambiente, Francesc Baltasar, convoque a los alcaldes afectados para facilitarles información. Almatret dista sólo siete kilómetros en línea recta del lugar donde está previsto construir la central, aguas abajo del río Ebro a su paso por Mequinenza.

Lo siento por estos alcaldes pues han de hacer cola, porque el Alcalde de Montcada y el Sr. Maresma han llegado primero, y están trabajando, abnegadamente y sin descanso mas de un año, para que el Muy Honorable Conseller Baltasar venga aquí primero a que les convenza, a ellos, lo bueno que es incinerar residuos peligrosos en la cementera Lafarge-Asland.
Saludos Manolo