diumenge, 15 de març del 2009

DR. FERRIS A MONTCADA


El doctor Ferrís afirma que les emissions per combustió agreugen la salut humana
L’oncòleg reconeix que es dediquen nombrosos recursos a la diagnosi i al tractament de les malalties però, gairebé res a la prevenció
“No hi ha cap estudi que asseguri que les emissions de partícules, per molt baix que sigui el seu nivell, no provoquin cap alteració en la salut humana”, va manifestar ahir a la tarda el doctor valencià Josep Ferrís durant una conferència que va tenir lloc a l’Abi, convocada per la Plataforma Antiincineració, que va comptar amb l’assistència de més d’un centenar de persones. Amb un llarg currículum com a investigador, el facultatiu és oncòleg especialista en càncer infantil i és un dels creadors d’una fundació que es dedica a l’estudi de les patologies cancerígenes en infants. Durant la xerrada, Ferrís va fer un repàs de quins efectes pot provocar en l’organisme els elements que emeten les combustions, com el plom, el benzè, les partícules, l’arsènic o el fòsfor, entre d’altres. “Les emissions de les cimenteres poden ser poc tòxiques però com són continuades, a la llarga poden provocar els efectes. El problema és que les seves conseqüències es manifesten a llarg termini i, a més, a hores d’ara no es dediquen recursos suficients a fer estudis epidemiològics”, va dir el metge.





En aquest sentit, Ferrís va posar ahir de manifest el que considera un dèficit en la formació dels professionals sanitaris: “Ens formem per diagnosticar i curar malalties, però no ens preparen per prevenir-les, és a dir, per garantir la veritable salut”. L’oncòleg va assegurar que les administracions dediquen la totalitat dels recursos disponibles en aquest àmbit als tractaments però molt poc en esbrinar d’on provenen les patologies. Ferrís va destacar que els principals sectors de població que es veuen afectats per la combustió són els infants, la gent gran i els malalts crònics i que les emissions a curt, mitjà i llarg termini poden provocar un ample ventall de malalties, des d’algunes lleus com dermatitits o conjuntivitis, a afectacions potencionalment mortals. El metge també va posar de manifest com les activitats legals –referint-se a que les emissions de Lafarge estan regulades– no sempre significa que estiguin en concordància amb la salut: “El tabac és legal i és una de les principals causes de moralitat a Europa”.





La xerrada de Ferrís era la primera d’un cicle que la Plataforma Antiincineració té previst fer per parlar dels efectes de conviure amb una cimentera com Lafarge al municipi. D’altra banda, el col·lectiu local i altres entitats mediambientals d’arreu d’Espanya es reuneixen dimecres, 18 de març, a Madrid amb el diputat del PSOE Hugo Morán, al qual li faran arribar les seves inquietuds. El dia 22, la Plataforma Antiincineració participarà a una manifestació contra la política ambiental de la Generalitat que tindrà lloc a Barcelona (Plaça Catalunya, 11h).

Silvia Díaz

laveu.cat

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Si, si clar la combustió pues saps que? a partir d'ara tots a peu i sense calefacció perque anar en cotxe i tindre una caldera a cas també produeix combustió.

Anònim ha dit...

Ànims Dr Ferris i companyia!

Enhorabona i endavant amb les conferències, esperem que portin a bon port.

Anònim ha dit...

Algunos "perros" ladran...luego cabalgamos.
Saludos Manolo.