dilluns, 15 de setembre del 2008

CARTA DE L´INDI

Part de la resposta del gran cap indi Noah Sealth, cabdill de les tribus duwanish, suquamish i skykomish a l´oferta del president Pierce dels Estats Units d ´America per comprar les seves terres.
“L´indi s´estima sentir la suau remor del vent que bufa sobre la superficie del llac i li parla dels seus avantpassats. L´alè del vent fresc i net després de la pluja li recorda el plor del seu nadó i l´aroma de l´aire perfumat amb la fragància dels pins el fa pensar en la persona que estima.
I es que l´aire té un gran valor per al pellroja, ja que totes les coses en participen: l´animal, l´home; tots ens empassem l´alè de la natura.
En canvi, l´home blanc sembla no parar esment en l´aire que respira.
Per això, si us venem la nostra terra, no heu d´oblidar que per a nosaltres l´aire té un gran valor i que cal mantenir-lo com avui es respira.
El vent va donar als nostres pares el seu primer alè i rebé el seu darrer sospir. I el vent també donarà la vida als nostres fills. És per això que esperem que l´home blanv entengui que el vent que bufa suaument sobre les flors de la prada és l´alè dels nostres avantpassats.
Si us venem la nostra terra haureu de tenir-ne cura i conservar-la com un tresor.
Perquè els nostres avantpassats continuen gaudint d´aquesta terra i la seva ànima viatja amb el vent que arrisa la superficie del llac.”