dijous, 3 de desembre del 2009

LES INDÚSTRIES BRUTES INTENTEN APROPIAR-SE DE LA CIMERA CLIMÀTICA



Les indústries brutes intenten apropiar-se de la cimera climàtica

Copenhaguen, 3 de desembre de 2009: Mentre els governs de tot el món arriben a Copenhaguen per buscar solucions a l'apressant crisi climàtica, les indústries contaminants estan intentant mantenir els seus negocis maquillant la seva pèssima imatge. La indústria incineradora, una de les més brutes, està tractant de disfressar-se com una "solució climàtica" per captar els subsidis destinats a recolzar el desenvolupament de tecnologies netes.La indústria incineradora es troba reunida avui en la conferència sobre Residus i Canvi Climàtic que va organitzar l'Associació Internacional de Residus Sòlids (ISWA) junt amb Danish Komptencecenter for Waste (DAKOFA) a Copenhaguen, on llançarà la seva proposta per combatre el canvi climàtic, en vigílies de la COP15.L'Aliança Global per Alternatives a la Incineració (GAIA) està demanant a les delegacions que exigeixin que el reciclatge, la reutilització i la reducció de la generació de residus siguin presos com una prioritat per ISWA en la COP15 i que reconeguin que la verdadera solució al canvi climàtic és aplicar estratègies de Basura Cero, i no incinerar els residus. La cimera climàtica que es prolongarà durant les dues pròximes setmanes és un esdeveniment clau per adoptar solucions per al canvi climàtic i la justícia climàtica, particularment en el sud, i no hi hauria d'haver cap espai que la indústria se n'apropiï i promogui falses solucions.

Neil Tangri, de GAIA, va dir:"La idea que podem assolir l'estabilitat climàtica a través de la incineració és absurda. Hem de reduir, reciclar i compostar els residus, no incinerar-los. "I va agregar:"El reciclatge no sol és una pràctica habitual al món en desenvolupament, sinó que també brinda ocupació a milions de persones pobres. Aquestes ocupacions, i els beneficis climàtics que aporta el reciclatge, es troben sota amenaça per la pressió de la indústria incineradora per cremar els residus. "El reciclatge és fins i tot 30 vegades més efectiu en reduir les emissions que la incineració i dóna feina a aproximadament 15 milions de persones a tot el món.

ISWA és una organització internacional que promou el desenvolupament d'aquesta falsa solució per tractar els residus. Per exemple, a Brasil ISWA va firmar un acord amb PLASTIVIDA, que agrupa a indústries del plàstic, per desenvolupar i promoure tecnologies de "valorització energètica" dels plàstics. A molts països, ISWA organitza conferències proincineració per als governs, portant empreses d'incineració del Nord a promoure la seva tecnologia milionària, malgastadora i contaminant al Sud. Aquestes empreses, com Veolia, Covanta, Ramboll, Vestforbraending i Amagerforbraending, són les principals patrocinantes de l'esdeveniment d'ISWA a Copenhaguen, i se les coneix per fer un fort lobby per generar energia a partir dels residus. Com integrants del "grup de tasques sobre canvi climàtic" d'ISWA, que ha desenvolupat la proposta i l'esdeveniment, impulsaran l'errada i infundada visió que generar energia a partir dels residus (específicament a través de la incineració, sense comptar a la digestió anaeròbica) és la solució que el sector residus té per aportar davant del canvi climàtic.

Jeni Mackay de GAIA va dir:"Veient que la conferència està sent dominada per les empreses de valorització energètica dels residus per dos dies, i que estan desenvolupant la proposta d'incinerar, és difícil veure com és que ISWA pot sostenir que promou una visió independent i que treballa per l'interès públic per promoure i desenvolupar un maneig de residus sustentable a nivell internacional.

"GAIA seguirà de prop els resultats de la conferència d'ISWA en els pròxims dos dies.