dissabte, 19 de desembre del 2009

JORNADES TÈCNIQUES : L´ESCALFAMENT GLOBAL. INCINERACIÓ DE RESIDUS , SOLUCIÓ O PROBLEMA?


Les Jornades tècniques de debat "L'escalfament global.Incineració de residus, solució o problema?" que organitzem pel 30 de gener i 1 de febrer del 2010, obertes a diversos tipus de destinataris, volen cobrir un buit notable i oferir un espai de confluència de coneixement i de debat divers, ampli i fet amb rigor sobre les conseqüències ambientals, sanitàries, econòmiques i socials que ocasionen els models de gestió dels residus que inclouen la incineració dels residus. Aquesta tecnologia com els abocadors i resta d’opcions de final de canonada són de fet les prioritàries fins ara i tenen uns reconeguts efectes en augmentar el canvi climàtic.

Avui en el nostre entorn i malgrat les declaracions sobre la urgència de contribuir a mitigar el canvi climàtic, els Programes de Gestió de residus a Catalunya (PROGREMIC 2007-2012) i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (PMGRM 2009-2016) prioritzen els tractaments finalistes i especialment la incineració dels residus.

En el marc de les Jornades és presentaran experiències reals de gestió preventiva de residus municipals. Aquestes experiències fonamenten la presentació del Pla alternatiu de gestió de residus de Catalunya, dissenyat a partir de criteris i models preventius de gestió i que permetrien assolir objectius de reducció i recuperació màxima dels residus, minimitzar el tractament finalista, i reduir les emissions que contribueixen a l’escalfament global, la contaminació difusa i el consum d’energia.

Les Jornades tècniques i de debat estan estructurades en dos blocs ben diferenciats, tant pels continguts com per als destinataris a qui estan dirigides.


El dissabte 30 de gener la Jornada es realitzarà al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona (Draçanes)
El dilluns 1 de febrer es realitzarà a la Sala d'actes de l'Edifici Vèrtex al Campus Nord de la UPC de Barcelona
Us podeu inscriure prèviament, ja que hi han places limitades, al correu cepa@pangea.org o be trucant al telèfon 93 680 27 51

dimecres, 9 de desembre del 2009

12-D " EL MÓN VOL UN ACORD REAL "


A començaments d'aquesta setmana, Barack Obama i els líders d'altres grans països van anunciar que no anaven a aconseguir cap acord vinculant a Copenhaguen, ja que, segons ells, necessitaven més temps, malgrat els cinc anys de preparació que ja han tingut.Això és un fet trist i perillós, ja que el planeta s'està quedant sense "pròxims anys", encara que ens dóna més temps per organitzar un moviment que aconsegueixi fer-los respectar el que dicta la ciència.És per això que ha arribat l'hora de fer passos importants. El món et necessita una vegada més.El cap de setmana en mig de la conferència de Copenhaguen (11-13 de desembre) tindrà lloc una mobilització general. El nostre missatge col·lectiu serà "El món vol un acord real". Persones de tot el planeta estan exigint un acord sobre el clima que sigui global i vinculant que es basi en les dades científiques més recents i en principis de justícia i igualtat.El dissabte 12 de desembre hi haurà grans manifestacions a moltes ciutats i diumenge dia 13, comunitats religioses de tot el món faran sonar campanes, tambors i cornetes 350 vegades.Esperem que ens puguis ajudar a organitzar una vigília a la llum de les espelmes en algun lloc icònic o estratègic a la teva zona divendres o dissabte a la nit (11 o 12 de desembre). A tot el món, la gent es reunirà amb llanternes o espelmes per solidaritzar-se amb els habitants dels països que més s'enfronten al desafiament de la seva pròpia supervivència.
A Sant Feliu us esperem a les 18 hores per encendre espelmes i llanternes.

dilluns, 7 de desembre del 2009

SOLIDARITAT AMB MONTCADA !!!!



PLATAFORMA ANTIINCINERACIÓN DE MONTCADA - Montcada a diciembre de 2009
EL DIA 6 DE DESEMBRE LAFARGE VOL COMENÇAR A INCINERAR
Asland incinerant, als nostres pulmons enverinant
Es va acabar la moratòria. Ajuntament i Generalitat han deixat passar els 18 mesos, amb l'esperança que els veïns ens oblidéssim i així poder portar a terme el seu projecte: INCINERAR TOTA CLASSE DE RESIDUS PERILLOSOS. A l'Àrea Metropolitana, la fàbrica de Montcada serà l'única en incinerar residus, paradoxalment la més propera a la població (en els Monjos no s'incinera, perquè afecta a la collita del cava, a Sant Feliu no s'incinera, perquè amb la crisi la cimentera està gairebé parada), amb l'agreujant que es pot demostrar el dolent que és per el cava, però no es pot demostrar el dolent que és per a les persones.
LA GENERALITAT
Davant la nostra proposta en l'any 2008 de fer un estudi independent per establir la perillositat de la incineració, ha fet cas omís i dóna per bona la que paga la cimentera.
No ha informat ni ha mantingut cap reunió amb els veïns
Ha trigat més d'un any a respondre a les al·legacions realitzades per 53 associacions (52 d'elles encara no han rebut resposta) i la que ha respost, ha estat després d'enviar 3 escrits per rebre resposta. Amb l'agreujant d'enviar aquesta resposta al mes d'agost per dificultar els possibles recursos. La seva actuació (Conselleria de Medi Ambient i Habitatge) s'assembla a la que vàrem patir en temps de la dictadura Franquista.
L'AJUNTAMENT
Tot i que en diversos plens es va acordar que no estaven d'acord amb la incineració, no han fet absolutament res per evitar-la. S'han creuat de braços deixant passar el temps.
On és l'estudi epideomològic que anaven a fer per saber si la nostra salut està sent perjudicada per Cementos Lafarge? Nosaltres ho veiem cada dia, cada vegada hi ha més gent que pateix de problemes respiratoris i cada vegada hi ha més casos de càncer o malalties rares.
Van dir que farien que vingués el Sr. Baltasar a explicar als veïns les bondats de la incineració.
Quantes cartes han enviat al Sr. Baltasar en aquests 18 mesos? Quantes vegades s'han reunit amb ell, per tractar aquest tema? CAP
Com es pot estar en contra de la incineració i facilitar instal·lacions municipals perquè facin controls i que a més sobre no cobren absolutament res per l'ús d'instal·lacions municipals?
Des d'aquí li diem que compleixin amb els acords presos en el ple i prohibeixi que Lafarge Cementos incinerar productes perillosos.
LAFARGE
Diu: "amb els filtres nous, no caurà ni gota de ciment", "no contaminem", "el que surt per la xemeneia és vapor", "això ho fem per Kyoto", "som una empresa model i convidem a nens per ensenyar la fàbrica" ...... ........... Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions d'unes paraules i intencions que els fets desmenteixen contínuament.
La realitat és que la fàbrica constantment produeix fuites que ens omplen a Montcada de ciment i, dins de poc, de llots de depuradores i farines càrniques (sobres d'escorxadors triturades) cada vegada que hagin d'obrir la seva xemeneia per tal que no li exploti.
Els mesuraments de contaminació que s'han realitzat durant aquest temps, tornen a reflectir una realitat que els veïns ja sabem, que sobrepassen els límits legals establerts. A més ara es decideixen posar-la de forma definitiva sobre l'escola d'adults. Quina casualitat el lloc que donava els índexs de contaminació més baixos!
L'any 2008 deien que complien totes les exigències requerides per la Generalitat, però en l'actualitat encara no les compleixen. Així i tot, els donaran permís per a incinerar?
Lafarge es juga molts milions i la Generalitat es treu mals de cap per la seva mala gestió, però nosaltres ens juguem alguna cosa més important que tots els diners del món, LA NOSTRA SALUT.
PLATAFORMA ANTIINCINERACIÓ DE MONTCADA - Montcada a desembre de 2009



Envia un e-mail a:


Oswaldo.Pereda@lafarge.com
Director de la Fabrica de Cementos Lafarge

de Montcada i Reixac
i diga-li que no vols que incinerin residus.

Per exemple podeu possar:
DEIXA DE INCINERAR
I RESPECTA LA SALUT DE LES PERSONES
DE MONTCADA

dijous, 3 de desembre del 2009

LES INDÚSTRIES BRUTES INTENTEN APROPIAR-SE DE LA CIMERA CLIMÀTICA



Les indústries brutes intenten apropiar-se de la cimera climàtica

Copenhaguen, 3 de desembre de 2009: Mentre els governs de tot el món arriben a Copenhaguen per buscar solucions a l'apressant crisi climàtica, les indústries contaminants estan intentant mantenir els seus negocis maquillant la seva pèssima imatge. La indústria incineradora, una de les més brutes, està tractant de disfressar-se com una "solució climàtica" per captar els subsidis destinats a recolzar el desenvolupament de tecnologies netes.La indústria incineradora es troba reunida avui en la conferència sobre Residus i Canvi Climàtic que va organitzar l'Associació Internacional de Residus Sòlids (ISWA) junt amb Danish Komptencecenter for Waste (DAKOFA) a Copenhaguen, on llançarà la seva proposta per combatre el canvi climàtic, en vigílies de la COP15.L'Aliança Global per Alternatives a la Incineració (GAIA) està demanant a les delegacions que exigeixin que el reciclatge, la reutilització i la reducció de la generació de residus siguin presos com una prioritat per ISWA en la COP15 i que reconeguin que la verdadera solució al canvi climàtic és aplicar estratègies de Basura Cero, i no incinerar els residus. La cimera climàtica que es prolongarà durant les dues pròximes setmanes és un esdeveniment clau per adoptar solucions per al canvi climàtic i la justícia climàtica, particularment en el sud, i no hi hauria d'haver cap espai que la indústria se n'apropiï i promogui falses solucions.

Neil Tangri, de GAIA, va dir:"La idea que podem assolir l'estabilitat climàtica a través de la incineració és absurda. Hem de reduir, reciclar i compostar els residus, no incinerar-los. "I va agregar:"El reciclatge no sol és una pràctica habitual al món en desenvolupament, sinó que també brinda ocupació a milions de persones pobres. Aquestes ocupacions, i els beneficis climàtics que aporta el reciclatge, es troben sota amenaça per la pressió de la indústria incineradora per cremar els residus. "El reciclatge és fins i tot 30 vegades més efectiu en reduir les emissions que la incineració i dóna feina a aproximadament 15 milions de persones a tot el món.

ISWA és una organització internacional que promou el desenvolupament d'aquesta falsa solució per tractar els residus. Per exemple, a Brasil ISWA va firmar un acord amb PLASTIVIDA, que agrupa a indústries del plàstic, per desenvolupar i promoure tecnologies de "valorització energètica" dels plàstics. A molts països, ISWA organitza conferències proincineració per als governs, portant empreses d'incineració del Nord a promoure la seva tecnologia milionària, malgastadora i contaminant al Sud. Aquestes empreses, com Veolia, Covanta, Ramboll, Vestforbraending i Amagerforbraending, són les principals patrocinantes de l'esdeveniment d'ISWA a Copenhaguen, i se les coneix per fer un fort lobby per generar energia a partir dels residus. Com integrants del "grup de tasques sobre canvi climàtic" d'ISWA, que ha desenvolupat la proposta i l'esdeveniment, impulsaran l'errada i infundada visió que generar energia a partir dels residus (específicament a través de la incineració, sense comptar a la digestió anaeròbica) és la solució que el sector residus té per aportar davant del canvi climàtic.

Jeni Mackay de GAIA va dir:"Veient que la conferència està sent dominada per les empreses de valorització energètica dels residus per dos dies, i que estan desenvolupant la proposta d'incinerar, és difícil veure com és que ISWA pot sostenir que promou una visió independent i que treballa per l'interès públic per promoure i desenvolupar un maneig de residus sustentable a nivell internacional.

"GAIA seguirà de prop els resultats de la conferència d'ISWA en els pròxims dos dies.